5 tips om positief te leven ondanks tegenslag

Dec 4, 2018

Hoe moeilijk is het om bij tegenslag weer de boel bij elkaar te rapen en weer door te gaan. In mijn geval door ziekte. Al mijn hele leven tob ik met mijn darmen en in eerdere blogs heb ik de uitleg gegeven van wat er op dit moment aan de hand is. Waar ik het nu specifiek over wil hebben is over hoe ik hier mee omga.

Want het is allemaal niet makkelijk.

Maar ik weiger om bij de pakken neer te zitten.

Want ik heb zoveel dromen, ik heb zoveel ideeen en plannen. Ik wil zo veel. Laat ik dat dan allemaal lopen door zo’n tegenslag? Ik ga niet dood, ik kan nog een heleboel wel, maar zal me misschien wel wat moeten aanpassen voorlopig. Is dat dan zo erg? Misschien herken je het wel. Iets overkomt je in het leven waardoor het op dat moment even lijkt alsof de grond onder je voeten vandaan komt en je dromen even in gevaar komen.

Ik kon wel janken en dat heb ik gedaan ook.

Maar daar probeer ik niet in te blijven. Ik probeer positief te zijn, veel te praten over wat me overkomt en al met al probeer ik om te relativeren. Want vaak is je eerste reactie gebaseerd op gevoel en zijn de feiten nog niet bekend of maar voor een deel. Je hersenen gaan dan automatisch hun werk doen: “Wat als…” we hebben allemaal wel de rampscenario’s door onze hoofden laten gaan. Je maakt jezelf gek en negatief en dan is het zo lastig daar weer uit te komen.

Ik wil je daar een paar tips voor geven, want ik merk dat ik het zelf lastig heb maar ook dat ik voor mezelf manieren probeer te vinden om positief te blijven. Om het beste uit de situatie te halen. Dat kan voor jou ook gelden, als je kindje bijvoorbeeld ziek blijkt te zijn, of je net te horen hebt gehad dat je een flinke financiele tegenvaller hebt, of misschien heb je net een mega ruzie gehad met iemand waar je veel van houdt.

Dit zijn de dingen die ik probeer te doen als ik merk dat ik de ‘verkeerde kant’ op ga:

  1. Let it be.

Laat je emoties van dat moment er zijn. Het is oké om even te huilen, om je verdrietig te voelen, om boos te zijn of zelfs teleurgesteld. Laat het even over je heen komen.

  1. Relativeren

Zodra je slecht nieuws krijgt, merk je vaak dat je verdwijnt in de negatieve kant van het verhaal. Je focus ligt op die kant en je ziet even geen lichtpuntjes. De rest van de wereld kan je gestolen worden. Maar nu is juist het moment om jezelf te realiseren dat de wereld niet vergaat en dat er om je heen ook nog heel veel dingen wel goed gaan. Bij mij ook: ik heb misschien een darmontsteking, maar daar ga je over het algemeen niet dood aan en er is een behandeling voor. Met een beetje geluk, als ik nu goed rust neem, kan ik straks weer veel meer dan nu.

  1. Praten

Praat met je omgeving. Vertel ze dat je bezorgd bent, dat je je niet prettig voelt in deze situatie en als je behoefte hebt aan advies: vraag hier dan om! En zo niet, dan is steun vaak genoeg. Gewoon iemand om je heen die er voor je is.

  1. Afleiding zoeken.

Leid jezelf af van de situatie. Ik heb dit gedaan door weer te gaan bloggen. De eerste dagen had ik hier helemaal geen zin en inspiratie voor. Dus heb ik even aan mijn gevoel toegegeven en ben ik simpelweg series gaan kijken en geprobeerd wat kleine dingetjes te gaan doen in huis. Zodat ik niet teveel bezig was met de pijntjes en misselijkheid.

  1. Goed voor jezelf zorgen.

Dit is zo belangrijk. Want als je ziek bent, of je voelt je gewoon slecht door de situatie waar je in zit, dan is dit het eerste waar we op inleveren. We stoppen met goed voor onszelf te zorgen. Terwijl dit zo belangrijk is. Ik probeer nu elke dag een rondje te lopen, hoe kort het ook is, zodat ik aansterk voor als ik straks weer beter ben. Maar ook simpele dingen als je tandenpoetsen, goed slapen, lekker douchen, gezond eten. Allemaal klinkt het als doodnormaal, maar we vergeten dit soort dingen als eerste of vinden het niet belangrijk genoeg. Want op de korte termijn merk je er niets van, maar op de lange termijn des te meer.

Wat doe jij om positief te blijven? Heb je nog tips om hieraan toe te voegen? Laat het me weten in de comments!

Liefs,
Esther