Regelmatig wordt me gevraagd: maar, hoeveel uur werk jij dan?! En dan vertel ik dat ik 36 uur werk en dus 1 keer in de 2 weken een dag extra vrij heb. 4 om 5 dagen. Wauw… Wat veel! Ja, dat is het ook. Maar wel met een doel: mijn eigen ambities kwijt kunnen en voor mijn gezin zorgen. Want van 1 inkomen gaan we het niet zomaar redden. Niet als we onze Elena een Mercedes mini voor haar verjaardag willen geven. Niet als we elke maand voor haar willen sparen. Niet als we het leven willen leiden wat we willen leiden. Dus, steek ik mijn tijd in onze toekomst. Steek ik mijn tijd in mezelf ontwikkelen en in het zorgen voor mijn gezin.Zodat we onze vrije tijd in kunnen delen zoals wij dat willen. En nog steeds zou ik meer willen verdienen, nog steeds zou ik meer bij mijn dochter willen zijn. Maar ik heb hier voor gekozen. Ik heb er voor gekozen om haar een goede toekomst te geven. Om haar te laten zien dat het belangrijk is om voor jezelf te kunnen zorgen. Dat wat er ook gebeurd, als er iets met mijn partner zou gebeuren, of met mijzelf, we deze vastigheid hebben. Dat is mijn keuze.

Ik heb ook een vriendin die juist gekozen heeft om thuis te blijven voor haar kindje. Vind ik ook superstoer! Ze koos ervoor om al haar aandacht te besteden aan haar kindje. Aan het moederschap. Had de luxe dat dit kon, financieel gezien onder andere. Ook dat lijkt me geweldig. Want je ziet alles van je kindje. Je ziet ze ontwikkelen, je bent erbij als ze iets nieuws doen, je bent erbij als ze zich niet goed voelen. Je bent er bij als ze je nodig hebben. En ik ben dat ook, want als mijn dochter me nodig heeft, dan ga ik een keer niet werken en ben ik er voor haar!

Maakt een van ons dat een ‘betere’ moeder? Nee. We hebben allebei onze overtuiging en allebei onze manier gevonden om een #Momboss te worden. Om de beste moeder te zijn die we kunnen. Maar ook de beste versie van onszelf. Want ik voel mezelf gelukkiger als ik ook tijd heb om aan mijn eigen ambities te werken, terwijl die vriendin zich juist beter voelt als zij al haar tijd aan haar kindje kan besteden. Een verschil in perspectief, in situatie en in motivatie. Maar wat mij betreft zijn we allebei topmama’s!

Liefs,
Esther