Ben je er ooit?

Aug 26, 20190 comments

Het afgelopen jaar was heftig voor me op persoonlijk gebied. En laatst betrapte ik mezelf op een gedachte waar ik nog steeds vaak over nadenk. Er werd me namelijk gezegd dat iemand trots op me was. Om hoe ik om was gegaan met bepaalde situaties en hoe ik het probeerde op te lossen. Ik kon daar slecht tegen. Hoezo, je bent trots op me? Ik ben er toch nog helemaal niet.

Maar waar moest ik dan zijn? En belangrijker: ben je er ooit?

Ik was mega streng voor mezelf en ik wilde niet horen dat iemand vond dat ik het goed had gedaan. Want ik zag de lelijke kant: ik had in het verleden bepaalde besluiten gemaakt en daardoor zat ik nu in deze situatie. Dan ben je toch gewoon een stomme doos!

En nog steeds vind ik dat moeilijk. Het is zo makkelijk hè, al die coaches en dichtbij staande familie die je zegt: “Maar kijk nou gewoon even naar de positieve kant van het verhaal.” Dikke vinger, ik was gewoon stom geweest en ik had het niet goed gedaan. Dus nee, trots was ik niet op mezelf. Als je dit een vriend of vriendin zou horen zeggen, is je eerste reactie inderdaad een halfvol glas in plaats van een halfleeg glas. Beur je de ander op en probeer je ze de positieve kant te laten zien.

Maar serieus, moet dat altijd?

Je mag toch ook wel eens inderdaad boos zijn op jezelf dat je een stomme keuze hebt gemaakt of verdrietig dat je nu nog niet staat waar je wilt staan. Mag je jezelf of je vriend of vriendin best eens een standje geven als ze stom zijn geweest. Het maakt je namelijk ook mega bewust van wat je nou aan het doen bent. En uiteindelijk is, vind ik, het belangrijkste hoe je omgaat met een slechte keuze. Neem je verantwoordelijkheid, kies je ervoor de situatie nu te verbeteren. Baal je dan soms dat je tijd verspild hebt, of dat je nog niet bent waar je wilt zijn, dan moet dat kunnen. Het hoort bij het proces. Het leven is niet altijd leuk en mooi. En het hoort erbij je soms kut te voelen. Het hoort erbij om soms ff te zitten janken op de bank. Zolang je daarna maar weer je tranen droogt, je knop omdraait en vecht voor wat je liefhebt.

Liefs,
Esther