Het onderwerp wat ik nu aansnijd, vind ik zelf heel lastig.

Want voor mijn gevoel is dankbaarheid zo zweverig. Mensen die ’s ochtends een boekje openklappen en daar 3 dingen inschrijven waar ze dankbaar voor zijn die dag. Ik kreeg er altijd de kriebels van. Toen ik laatst een vrij ‘down to earth’ persoon hierover hoorde praten, ging ik er toch over nadenken.

Want zo zweverig is dankbaarheid helemaal niet.

Het laat je namelijk beseffen in welke situatie je nu zit en hoe je deze positief kunt benaderen. Hoe je daar een situatie mee kunt kantelen. Vond ik bijzonder, hoe mensen dat doen. Want het blijkt dus dat mensen die dankbaar zijn en dit ook in hun leven door laten schemeren, veel succesvoller zijn. Het leven meer waarderen. Betere relaties hebben met de mensen om hen heen. Gemotiveerder zijn om het leven aan te pakken.

Dat vind ik best een mooie gedachte.

En hoewel ik nog steeds niet elke dag mijn boekje erbij pak om die 3 dingen op te schrijven, is het wel heel goed om hierbij stil te staan en om je er bewust van te zijn. Zeker als je even in een ***situatie zit.  Ik had het vorige week bijvoorbeeld, toen mijn dochter ziek werd. Ze had koorts, voelde zich duidelijk niet lekker, jengelde heel de dag en deed er ’s avonds anderhalf uur over voor ze wilde gaan slapen, terwijl ze normaal gesproken met een kwartier wel slaapt. Nu had ik mezelf heel zielig kunnen gaan vinden omdat ik dus een werkdag gemist had en omdat ik het zo zwaar had met zo’n arm ziek kind, in plaats daarvan heb ik het omgedraaid.

Ik had nu een dag extra de volledige aandacht voor mijn dochter.

Ze wilde alleen maar bij me zijn, dus ik had extra tijd om met haar te knuffelen. En ik had zelf de ruimte om in mijn drukke leven even de tijd te nemen voor helemaal niets behalve mijn dochter. Wat was dat heerlijk. Dus ja, daar ben ik dankbaar voor. Klinkt al anders hè, dan “Door haar kon ik niet werken!” en “Ik had het zo zwaar die dag…”.

Dus de wijze les voor vandaag

Be grateful and be positive!

Liefs,
Esther