De beste wensen voor het nieuwe jaar…

Jan 1, 2019

New year, new me. Bah, ik ben niet van de voornemens. Dus ga ik me ook niets voornemen. Want voornemens gaan op de korte termijn misschien goed, maar op de lange termijn heb je het jezelf voorgenomen maar doe je het toch niet. Dat is superstom. Kan er niet meer van zeggen.

Dus, dit jaar ga ik me niets VOORNEMEN. Ik doe het niet.

Zo, dan weet je dat.

Het is 1 januari 2019. Het is nieuwjaarsdag. We gaan elkaar het beste wensen. En weet je wat, wens jezelf ook het beste. Dat verdien je.

En dan wat betreft die voornemens: besef je gewoon eens dat je elke dag opnieuw je voornemens moet opstellen voor die dag. Tuurlijk zijn er lange termijndoelen. Maar in the end moet je daar ook NU al mee bezig zijn. Opgedeeld in kleine doelen die je bij je langetermijndoel brengen. Je kunt wel aan het begin van het jaar bedenken dat je aan het eind van het jaar bepaalde doelen wilt behalen, maar uiteindelijk moet je het gewoon laten zien. Ik heb dit namelijk al een paar jaar op een rij gedaan en gezegd.

Ik quote mezelf uit januari 2017:

Ik had een aantal prioriteiten die ik allemaal heel belangrijk vond en als ‘goede voornemens’ had bestempeld. We zijn nu 3 weken verder en helaas is niet alles uitgekomen. Eigenlijk is nog niets uitgekomen.

Ja, het is ongelofelijk he. Dat is 2 jaar geleden. Januari 2018 heb ik er maar niks over geschreven, maar ik dacht ongeveer hetzelfde. En ik weet zeker, met mij nog duizenden anderen. Duizenden mensen die weer vol vertrouwen in de sportschool gaan staan om NU ECHT die laatste overtollige kilo’s eraf te sporten. Om NU ECHT fit te worden. Dat gaat vaak best een tijdje goed. Je valt weer wat af, je voelt je fitter. En langzaam kruipen die oude gewoontes er weer in. Die zak chips wordt goedgekeurd, want je hebt al 2 keer gesport die week. 3 keer sporten wordt 2 keer, wordt 1 keer. En voor je het weet sla je een week over en wordt die week een maand en staat de zomer weer voor de deur met late night borrels in de tuin, barbecues en tapasavonden in de kroeg. En dan ben je opeens al op de helft van je jaar en denk je: ach, het komt volgend jaar wel weer. Blijkbaar vinden we het supermoeilijk om een gewoonte in te bouwen en te behouden.

Studies, onderzoeken zijn er aan geweten om erachter te komen waarom we uitstellen, afstellen en vervallen in oude gewoontes. Het is dat stomme oerbrein van ons. Het stomme oerbrein dat maar niet uit de comfortzone wil. Het brein dat verslaafd is aan sociale media, suiker en gewoontes. Het brein dat dagelijks beïnvloed wordt door onze omgeving en laat die nou net volgestopt zijn met reclames van Snickers, Instagram accounts met perfecte plaatjes en steeds makkelijker en leuker wordende programma’s en technieken om ons lui te houden.

En de oplossing om je dan toch aan die voornemens te houden: simpel: gewoon doen. Laat je niet afleiden, stel je doelen en ga ervoor. Dat is echt de enige manier. Want ondanks onze maatschappij is er nog steeds maar één eindverantwoordelijke: jijzelf!

Gelukkig nieuwjaar en welgemeend: de beste wensen voor het komende jaar.

Liefs,

Esther