De transformatie van vrouw naar moeder de vrouw

Jan 17, 20190 comments

Het was een gewone middag rond een uur of 1. Buiten hoorde ik kinderen spelen, vogels fluiten, auto’s voorbijrijden. Zoals elke andere dag. Ik hoorde hoe de wereld doordraaide, terwijl die van mij stilstond en tegelijkertijd de tijd sneller ging dan ooit. Daar lag ik, op mijn kraambed. Ik had net mijn dochter gevoed en we kregen nu een uurtje samen om te slapen voor het volgende bezoek voor de deur zou staan. Ze lag op mijn borst te slapen en ik was dolverliefd. Ik legde haar in haar bedje naast me en tot mijn verbazing sliep ze verder. Ik had eerder de horrorverhalen gehoord over moeders die constant met hun baby op schoot zaten omdat ze gelijk begonnen te huilen als ze de baby weglegden. Die van mij gunde me een uurtje slaap. Ik sukkelde in slaap, zag de afgelopen dagen voorbijflitsen. Hoewel de wereld buiten gewoon verder draaide, was mijn wereld compleet veranderd. Ik was team #momlife geworden en ik was van jong en onbezonnen naar volwassen en verantwoordelijk gegroeid. In één dag was die transformatie gebeurd. En hoewel je 9 maanden de tijd hebt om je je daarop voor te bereiden, is dat eigenlijk onmogelijk. Niemand kan je voorbereiden op de komst van een baby. Niet in wat het betekent voor je dagelijks leven, maar al helemaal niet wat het mentaal met je doet.

Vroeger leek het simpeler: je kreeg verkering, ging trouwen, samenwonen, kreeg kinderen, man ging werken, vrouw werd huisvrouw en zo ging het leven door. Het was simpeler, naar mijn idee. Niet zozeer makkelijker of leuker, wel simpeler. Nu is elke situatie anders. Er zijn werkende moeders, huisvrouwen, alleenstaande moeders, gelukkige moeders en vooral veel ongelukkige moeders. Moeders die het allemaal perfect willen doen, loedermoeders, voorbeeldmoeders, rolmodelmoeders, verzin het en ze bestaan. En die hebben allemaal hun eigen wensen, hun eigen dromen, hun eigen manier van geluk. En allemaal willen ze maar één ding: hun kinderen gelukkig zien opgroeien. Toch lijkt het soms onderschat wat een impact het krijgen van een kind heeft op een vrouw. Niet alleen verandert je hele dagbesteding, ook psychologisch gebeurt er veel. Postpartum depressie is een woord wat je pas bekend wordt als het je overkomt of als je er toevallig over leest tijdens of na je zwangerschap. En de reden voor een depressie is vaak simpel: de verandering in het leven van een vrouw als ze kinderen krijgt wordt onderschat. Onze maatschappij is er ook niet naar ingericht: voor de bevalling krijg je hoogstens 6 weken de tijd om nog even uit te rusten (hallo, je groeit een kind IN je, je hele lichaam is veranderd en je dient wél bijna die hele tijd nog ‘gewoon’ aan het werk te zijn!) en dien je na een maand of 3 toch wel écht weer aan het werk te gaan. Het hoeft natuurlijk niet, maar ja, wie betaalt anders de hypotheek?

3 maanden om te wennen aan je volledig nieuwe leven. En daarna het diepe in worden geflikkerd om daar te leren zwemmen zonder ooit een zwemles te hebben gevolgd. Ik hoorde laatst iemand zeggen: een kind krijgen is alsof je je diploma krijgt en je dan pas de studie begint. Ja, daar zit wel wat in, natuurlijk. Want behalve een kraamverzorgster die je de eerste week doorloodst en een soort EHBO-cursus geeft ‘hoe kom ik mijn dag door met een pasgeboren baby’ en een verloskundige die checkt of je hechtingen wel goed dichtgroeien, sta je er, hopelijk samen met je partner, toch echt alleen voor.

En naarmate je zwangerschap vorderde, naarmate de ‘due date’ dichterbij kwam, wordt het toch een beetje eng. Je weet wat er allemaal gaat veranderen. Je maakt je zorgen of de bevalling wel goed zal gaan, of je dat kind wel uitgepoept krijgt. En als het er dan is, hoe doe je dat dan als je een avond weg gaat? Of straks wordt het een huilbaby! Honderden scenario’s, vragen en wat-als situaties spoken door je hoofd. Om gek van te worden!

Daarom ben ik deze website begonnen.

Daarom wil ik zo graag vrouwen helpen die moeder zijn geworden.

De verandering in je leven is immens.

Hoe fijn is het dan om daar met lotgenoten over te sparren, om daar mee bezig te zijn en het vertrouwen te krijgen dat je het goed doet en dat alles goed komt.

Hoe mooi zou het zijn om de balans snel terug te vinden?

Hoe mooi zou het zijn om te genieten van je kind en van je nieuwe leven?

Hoe mooi zou het zijn om zelfs na jaren van struggelen in het leven van een nieuwbakken moeder, eindelijk de balans te vinden en te kiezen voor een gelukkig leven?

Ik help je graag.

Hieronder kun je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief. Dan krijg je regelmatig updates over mijn programma’s en hoe je je daarvoor kunt aanmelden. Maar ook gewoon heel veel gratis tips, trics en ervaringsverhalen. Dus doen! Schrijf je in, ik beloof je dat het je gaat helpen!

Liefs,

Esther