De vliegtuigzuurstofmaskertheorie

Nov 18, 2019

‘Het advies van de levenscoach was om voor jezelf te zorgen zodat je de mensen die jou het meest nodig hadden meer kon geven. Het is de vliegtuigzuurstofmaskertheorie: als je niet eerst je eigen masker opzet, kun je niemand anders redden. Neem dus even de tijd om naar je eigen behoeften te kijken. Word mindless. Laat los. En herinner jezelf eraan dat dit moment het enige is waarvan je zeker weet dat je het hebt.’

Dit is een passage uit het boek van Oprah Winfrey waarin zij haar levenslessen deelt. Ze schrijft per hoofdstuk wat voor les ze heeft geleerd. Erg inspirerend vind ik het en het geeft me altijd een positief gevoel als ik in dit boek lees voor ik ga slapen. Maar allemaal leuk hoor, dat inspiratie gebeuren en motivatie bla bla bla, maarreh, hoe pas je dat nou toe in de praktijk?

Ze heeft natuurlijk mega gelijk.

Je kunt niet een ander redden als je niet eerst jezelf red. Klinkt nogal heftig als het een zaak is van leven of dood. In het dagelijks leven komt het echter veel vaker voor dan we soms door hebben. Laat ik even mijn eigen leven erbij betrekken. Ik heb een klein lief meisje wat ik heb uitgepoept toen ze nog 50 cm groot was en vanaf het moment dat ik überhaupt wist dat ze in mijn buik zat, hield ik onvoorwaardelijk van haar. We weten allemaal dat het eerste jaar met een baby retezwaar is. Je moet elkaar leren kennen, ze huilen als ze daar zin in hebben en dat is best vaak, ze hangen hele dagen aan je tiet en zodra jij je ogen sluit, gaan hun keeltjes open. Zo gaat dat nou eenmaal. #Momlife. En wat doe je dan: ALLES. Je doet fucking alles voor ze. Je zorgt voor ze. Je bent er als ze je nodig hebben. Je slaapt dagen achter elkaar niet of in ieder geval te weinig. Je koffie drink je koud of verdwijnt in de gootsteen en je haren zijn vetter dan je net ingespoten fietsketting. Je cijfert jezelf weg. Maar denk even aan dat zuurstofmasker. Je raakt steeds meer buiten adem en je energie keldert. En als je maar lang genoeg doorgaat met jezelf uitputten, raak je vanzelf buiten westen. Nou zal dat zo’n vaart niet lopen bij het zorgen voor je kind, maar het is wel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Soms maken we onszelf ook wel zo ontiegelijk belangrijk. Maar zijn we dat eigenlijk wel? Papa, oma, tante kunnen toch ook best een uurtje oppassen zodat jij even aan het zuurstofmasker kan? Of nouja, even douchen kan, of slapen, of gewoon even niks doen. Daar zal je kind niet slechter van worden en jij alleen maar beter. Gevolg: je kunt de volgende huilbui van je kind weer beter aan en je theezakjes vullen zich weer wat voller met melk voor de volgende voeding. En ja, daar komt dan die volgende wijze les van Oprah: DIT moment is het enige waarvan je zeker weet dat je het hebt. Dan kun je dat moment maar beter goed benutten want voor je het weet is het voorbij. En wat het volgende moment dan gaat bieden? Wie zal het weten?