Elena wordt 1 deze week en dat is voor mij een moment om bij stil te staan. Ze gaat steeds meer begrijpen en steeds meer overnemen van haar omgeving. Dan is het dus zo belangrijk dat die omgeving, waarin ik naast haar vader wellicht de meest belangrijke persoon ben in haar leven, goed in elkaar steekt. Ik wil dat ze later terugkijkt op een gelukkige jeugd waarin ze veel geleerd heeft van haar omgeving en dit toepast in haar eigen leven. De 5 lessen die ik haar wil meegeven heb ik hier voor je opgeschreven.

 1. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk
  Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Om geluk te creëren, zul je daar dus ook verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Kiezen voor het leven zoals jij het wilt. Kiezen voor de juist mensen om je heen en je niet vastpinnen aan wat anderen van je verwachten. Ik zal je altijd vrijlaten in wat je wil doen in je leven. Want ik heb jou op de wereld gezet om een eigen individu te worden. Om je eigen keuzes te maken die jou gelukkig maken. En als je ongelukkig bent, zal ik je helpen om de juiste keuzes te maken voor jezelf. Om ervoor te zorgen dat je jouw geluk vind.
 2. Zet jezelf op nummer 1
  Als je jezelf op nummer 1 zet, ga je zien dat het leven je tegemoet komt. Sinds ik dit zelf toepas, ben ik zoveel gelukkiger. Ik kies voor mijn geluk en door mezelf op 1 te zetten bereik ik dit. Ik kies ervoor om tijd te besteden aan mijn passie. Ik kies ervoor tijd te besteden met mijn gezin. En ik kies er voor om de dingen te doen waar ik me goed door voel. Daardoor ben ik een veel betere partner, moeder, dochter, zus, vriendin en ga zo maar door.
 3. Wat je geeft is wat je krijgt
  Hoe jij een ander behandelt, zal altijd bij je terugkomen. Als je lief bent voor een ander, zal je dit altijd terugkrijgen. Misschien niet direct, maar altijd indirect. Want zelfs als je aardig bent tegen iemand die het niet verdiend, geloof ik dat je dat ergens anders terugkrijgt. Kill them with kindness. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden, hoe cliché ook.
 4. Alle relaties hebben 3 kernwaarden: honesty, acceptance, respect. 
  In elke relatie die je aangaat, of dit nu vriendschappelijk is, romantisch, familiair of hoe dan ook, hou deze kernwaarden in je hoofd. Bedenk je dat je altijd eerlijk moet zijn (hoewel een leugentje om eigen bestwil soms niet verkeerd hoeft te zijn ;)), accepteer elkaar, ook elkaars zwaktes en respecteer elkaar. En nog belangrijker: uit dit ook naar de ander. Uit je liefde. Uit je respect en acceptatie. Dan dek je ook het gedeelte ‘honesty’.
 5. Geniet!
  Misschien wel de belangrijkste van alle 5: geniet. Geniet van het leven, geniet van de dingen die je doet en geniet van je omgeving. Zorg dat je altijd een omgeving creëert waarin dit kan en probeer ook de kleine dingen te zien. Geniet van de wind door je haren als je fietst, geniet van de zon die doorkomt op een koude winterdag en geniet van de mensen om je heen. Zij zijn jouw fundering en zij helpen je verder in je leven.