Een brief aan alle nieuwbakken moeders

Nov 18, 2018

 

Lieve nieuwbakken moeder,

Deze brief is voor jou.

Om je een hart onder de riem te steken. Om je herkenning te geven. Want wat staat jouw leven opeens op zijn kop. Wat is jouw leven van de ene op de andere dag veranderd. Je zult wel moe zijn. Je zult wel vol zijn van liefde. Liefde voor je kindje. In het begin is er de adrenaline. Je kunt de hele wereld aan, maar wacht even, want je hebt wel net een prestatie geleverd. Je hebt een kind op de wereld gezet. Je lichaam doet even niet meer hetzelde als voor je bevalling. Je lichaam ziet er anders uit. Je hebt misschien wonden. Maar mama, die helen. En de littekens zullen je herinneren aan het mooiste in jouw leven: je kindje.

De liefde gaat je overvallen.

Alle clich├ęs zijn waar. En misschien niet meteen, misschien juist wel. Het gaat zwaar zijn. Je gaat het moeilijk vinden. Gebroken nachten, slaaptekort, een baby die huilt, krampjes heeft, een nieuw mensje wat ineens 24/7 bij jou is en wat je nog volledig moet leren kennen. Maar onthoud waar je het voor doet. Onthoud dat dit een fase is en het voorbij gaat. Je baby blijft niet voor eeuwig baby. Sterker nog, je baby verandert elke dag. Ze zijn nooit meer zo klein als nu.

Geniet mama.

De tijd vliegt voorbij. Als je straks weer aan het werk zou moeten, ben je er waarschijnlijk nog niet klaar voor. De Nederlandse wet is killing, je zou veel langer moeten krijgen met je kindje samen. Maar als je weer aan het werk gaat: vertrouw op de mensen om je heen. Vertrouw erop dat anderen ook voor je kindje kunnen zorgen en dat ze je echt bellen als je nodig bent.

Geef je borstvoeding of flesvoeding?

Allebei is goed.

Echt! Het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt. En dat je kindje het goed doet en groeit.

Vertrouw op je gevoel.

Alles wat je gelezen hebt in boeken, tijdschriften en gehoord hebt van moeders, tantes en vriendinnen: gebruik wat jij denkt dat van waarde is en doe vooral waar jij je goed bij voelt. Je moedergevoel is sterk en heeft 9 van de 10 keer gelijk.

En mama, wat ik al zei, geniet van deze tijd!

Maak herinneringen. Maak een goede start voor je kindje. Zorg dat ze onbezorgd zijn door zelf onbezorgd te zijn.

 

Kies voor geluk!

 

Liefs,
Esther