Elke dag opnieuw kiezen voor geluk

Nov 3, 20190 comments

De afgelopen weken heb ik op mijn werk in de uitzendbranche iets heel belangrijks geleerd. Het zat namelijk zo. Ik heb een baan, officieel als ‘consultant’, maar je zou het beter ‘accountmanager’ kunnen noemen. Ik ben in mijn eentje verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de divisie “Horeca” en dan richt ik me voornamelijk op het naar Nederland halen van Spaanse medewerkers die voor het hoogseizoen hier aan de slag gaan als zelfstandig werkend kok, medewerker bediening of keukenhulp bijvoorbeeld.

Mijn eerste seizoen is achter de rug en ik heb flink wat Spanjaarden onder mijn hoede gehad. Naast het begeleiden en plaatsen van deze medewerkers bij een bedrijf, pak ik ook het stuk ‘klanten’ volledig op me. Ik heb al mijn klanten gevonden en bemiddeld en ook het hele seizoen begeleid. Van het eerste gesprek dat ze met ons uitzendbureau voerden tot de nazorg in de wintermaanden ben ik verantwoordelijk voor ze. Je zou zeggen, dan is het aanspreken van potentiële nieuwe klanten vast ‘geen probleem’.

Nu het seizoen is afgelopen en ik dus al moet gaan nadenken over volgend jaar, is het van groot belang dat ik onze naamsbekendheid wat omhoog breng en dus ga ‘flitsen’. Het welbekende uitzendbranche woordje wat betekent dat je zonder dat je een relatie hebt met een bedrijf, je daar ‘koud’ binnenstapt en even kennismaakt. Je laat vaak een kaartje of flyer achter en dat is dan het eerste contact met je potentiële nieuwe klant.

Het is iets noodzakelijks in mijn branche, zeker gezien de hoeveelheid concurrenten op de markt. Ik moet mezelf profileren en mijn naam neerzetten om klanten te genereren. Kort gezegd: dat vind ik dus verschrikkelijk om te doen. Terwijl als ik eenmaal binnen ben gestapt, ik eigenlijk met gemak een kort gesprekje aanknoop en het vaak tot hele fijne en leuke momenten leidt. Het hoeft niet eens altijd een ‘ja’ te worden v.w.b. de verkoop. Het is zelfs veel vaker een ‘nee’, zo werkt het nou eenmaal met verkoop. Het moeilijke vind ik dus niet eens dat ik het moet doen. Nee, het is meer de stap zetten om het gewoon te doen. Ik kan soms wel 3 rondjes door een stad lopen voor ik bij het eerste bedrijf naar binnen durf te stappen. Achteraf denk ik altijd: “Oh, dat viel eigenlijk best mee…”. Maar die stap zetten, die deurklink omlaag duwen en vragen naar de verantwoordelijke voor personeelszaken… Ik haat het. Ik kan er niets aan doen.

Afgelopen weken moest ik dit dus veel doen. Niet alleen voor de horecabranche, maar ook voor een nieuwe branche waar ik nog redelijk onbekend mee ben. Ik krijg gelukkig hulp intern waardoor ik niet alleen sta, maar alsnog vind ik het iets engs. Het trekt me uit mijn comfortzone en het zorgt ervoor dat ik dingen moet doen die ik eng vind. Dat ik op nieuwe mensen moet afstappen die ik nog niet ken. Dat ik genoeg zelfvertrouwen moet hebben om daar naar binnen te stappen en mijn verhaal te vertellen. Zo goed en efficient mogelijk zodat ik zoveel mensen aanspreek en daarmee interesseer. Het liet me iets realiseren. Als je iets wilt, moet je het gewoon doen. En dat zijn niet altijd ‘leuke dingen’. Maar ze kunnen wel veel ‘leuks’ veroorzaken. Als je altijd maar in je eigen wereldje blijft, ga je nooit groeien. Als je altijd maar hetzelfde blijft doen, gaat er nooit iets veranderen. En hoewel het soms doodeng is, hoewel je lichaam dan misschien even schreeuwt dat je dit niet moet doen en dat je het niet kan of eng vindt, het kan je zoveel moois brengen. Een mooi gesprek, maar misschien veel meer dan dat. Het brengt je zelfvertrouwen, iets wat je je hele leven meedraagt. Het brengt je misschien wel nieuwe kansen, zowel zakelijk als privé gezien. Persoonlijk gezien, wil ik die kansen benutten. Ik wil ze ontdekken en er iets mee doen. Om te bouwen aan een toekomst waarin ik onafhankelijk ben en zoveel mogelijk dingen doe die ik leuk vind.

Daarmee bracht dit zakelijke ‘uit mijn comfortzone’ getrokken worden dus ook iets voor mij persoonlijk. Ik ga mijn blog weer oppakken na een zeer turbulent en moeilijk jaar. Ik kies hiermee voor geluk, zoals ik dat altijd probeer te doen, in alles wat ik doe. Doe je mee?