Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw geluk

Dec 30, 2018

Er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw geluk.

jijzelf.

En ik weet zeker dat je dat zelf ook weet. Want nee, het ligt niet aan je man, je familie, je kinderen. Zij maken jou niet gelukkig. JIJ maakt jezelf gelukkig. Toch lijkt dat verdomde moeilijk te zijn. We doen allemaal zo keihard ons best om anderen gelukkig te maken, maar we vergeten onszelf. We vergeten dat we eerst zelf gelukkig moeten zijn. Tuurlijk hebben mensen invloed op elkaar en bepaalt je omgeving voor een deel of jij gelukkig bent. Maar JIJ bepaalt hoe je omgeving eruit ziet en wie daar deel van uit maken.

Jij bepaalt ook HOE je ergens over denkt en HOE je ergens mee omgaat. En dat is iets wat we veel te veel van ons afschuiven. We kiezen ervoor om de emotie te nemen zoals ‘ie als eerste binnenkomt en dat is meestal rauw en negatief als de ervaring ‘eigenlijk’ negatief is. Uhh, wat? Ja, ik bedoel dus het volgende: stel je bent thuis met je kids en je man belt aan het einde van de middag dat zijn afspraak is uitgelopen en in de files staat. Dat betekent dat je alleen met je kids moet eten, ze moet douchen en in bed moet leggen. Je eerste gedachte is waarschijnlijk: Shit, nu moet ik het allemaal alleen doen. Of: Shit, nu kan hij de kids niet meer zien voor ze naar bed gaan. Of: shit, heel m’n plan in de soep. Vaak is een ‘teleurstelling’ of iets waar we niet op hebben gerekend, iets waar we negatief op reageren. Behalve supriseparty’s. Oké, ook niet altijd. We zijn gewoontedieren en houden van oorsprong niet zo van veranderingen. Dus, terug naar je man die later thuis is. Je kunt ook anders denken: Yes, nog even wat extra quality time met mijn kinderen. Dat is het namelijk ook. Je kids hebben tijd met jou samen, je kan gezellig met ze douchen en ze nog even voorlezen voor ze gaan slapen. In het moment zijn  met de mormels op deze wereld die je het meeste waard zijn. En al hun aandacht is voor jou!

Het is natuurlijk allemaal makkelijk gezegd. Ik was ook niet echt dankbaar of gelukkig toen ik met een sonde in m’n neus zat te wachten tot er 3 liter water in me gepompt was zodat ze een onderzoek konden uitvoeren. Tegelijkertijd: me even beseffen dat ik dankbaar ben dat er voor me gezorgd wordt. Dankbaar dat ik de gelegenheid heb om naar het ziekenhuis te gaan en dat ze me dan kunnen helpen. Dankbaar dat ik dit maar één keer hoef te doen en dit niet dagelijks hoef mee te maken. En dat is dus die mindset. Die mindset waardoor je kunt relativeren en waardoor je het heft in eigen handen neemt over je geluk. Niemand is de hele tijd 24/7 gelukkig. Maar ons ‘algemene geluk’ wordt wel verhoogd door op deze manier te leren denken. En dat is het wel: leren denken.

Want dit kun je oefenen. Dit kun je leren. Leren om gelukkiger te zijn. Dat klinkt misschien raar. Maar je zult MIJ misschien dankbaar zijn als het je gelukt is.

Liefs,
Esther