Feminisme en de nieuwe maatschappij

Nov 29, 2018

Nog maar in de vorige eeuw was de emancipatie van de vrouw het onderwerp van de dag. In 1878 werd pas de eerste vrouw, Aletta Jacobs, gevestigd als arts en was daarmee de vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. De start van het feminisme en in de 150 jaar die daarop volgden, is er een hoop veranderd voor de vrouwen in deze wereld. Er kwam stemrecht voor vrouwen en steeds meer kwamen we gelijk in de samenleving ten opzichte van de mannen. En hoewel we nog steeds een lange weg te gaan hebben, zijn de mogelijkheden voor vrouwen in vergelijking met 100 jaar geleden ongelofelijk. We hebben het recht om evenveel te werken als een man.

Trouwen is niet meer zo belangrijk als toen en wordt steeds vaker als geregistreerd partnerschap beschreven.

Bijzonder toch, dat onze moeders en oma’s een heel andere wereld hebben gekend. Waarbij zij voor de kinderen zorgden, de man ging werken en de verdeling dus heel anders was. We hebben nu de mogelijkheid om als vrouw te gaan werken, om naar school te gaan en om te stemmen binnen de politiek. We hebben zelfs het recht om abortus te plegen. En ik zeg dit op een manier alsof het iets bijzonders is. Terwijl het eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. Want wat mij betreft, als jonge vrouw, die gelukkig deze feministische oorlog niet heeft hoeven meemaken, is het niet in te beelden dat deze dingen allemaal niet zouden kunnen.

Maar wie denkt dat de feministische oorlog voorbij is, heeft het mis.

Denk aan de #metoo kwestie die op dit moment loopt. Vrouwen die zichzelf keihard moeten verdedigen omdat ze niet geloofd worden als ze ervoor uitkomen dat een man hun grenzen voorbij is gegaan. Een vrouw die geen baas over eigen lichaam mag zijn omdat ze nou eenmaal een pikante string draagt en het ‘uitgelokt’ heeft.

Al met al vind ik het verbijsterend om te zien hoe simpel mensen soms nog denken over zo’n serieus thema.

Maar het is een vastgeroeste cultuur. Het is al honderden jaren zo. Dus kunnen we de wereld niet in één dag veranderen. Maar we kunnen er wel alles aan doen om elke dag een bouwsteen te leggen. Een bouwsteen naar een nieuwe wereld. Waarin een vrouwenlichaam net zoveel waard is als een mannenlichaam. En waar respect en acceptatie hoog in het vaandel staan.

Wat vind jij van de #metoo discussie? Laat het me weten in de reacties!

Liefs,
Esther