Focus maar niet teveel

Dec 14, 2018

Hoe vaak wordt het je als ‘goed advies’ gegeven: focus. Want focus zorgt ervoor dat je met een ding tegelijk bezig bent en dat je je aandacht dus maar op een ding legt. En daardoor zou het resultaat van wat je aan het doen bent en wat je dus wilt bereiken beter worden.

Dat is absoluut waarheid als een koe.

Ik ben er zelf ook een voorstander van: als ik een ding tegelijk doe, heb ik het sneller af en doe ik het beter. Als ik tien dingen tegelijk ga doen, kan ik ervanuit gaan dat het mis gaat. Maar waar ik het vandaag over wil hebben is het focussen op het verkeerde. Hetgeen wat ons geluk gigantisch in de weg kan zitten.

Je kent het misschien wel: ‘als ik die mooie baan heb, dan ben ik echt gelukkig!” of: “Als ik 5 kg kwijt ben, dan ben ik gelukkig!” of: “Als de kinderen straks naar school gaan, dan heb ik meer tijd voor mezelf!”. Wat je dan vaak ziet is dat het geluk van die persoon die het zegt een soort van afhankelijk is van dat moment. En zolang dat moment niet is gekomen, ze niet gelukkig kunnen zijn. En nog erger: als dat moment dan daar is, ze nog steeds niet gelukkig zijn of weer iets nieuws nodig hebben om dat geluk vast te houden.

Het is een blokkade die geluk voorkomt.

Onze mindset speelt een mega rol hierin. Want door onszelf te beperken tot dat gedeelte geluk, is het inderdaad onmogelijk om op een andere manier gelukkig te worden of ons gelukkig te voelen.

We moeten leren loslaten.

Want door los te laten, door dat moment los te laten en meer in het NU te gaan leven, zal je dat geluk WEL nu kunnen ervaren en kunnen vasthouden. Zolang je niet loslaat en je vast blijft pinnen op dat ene ding zal het vast blijven zitten in je hoofd. Vaak zie je dan dat die frustratie zich op allerlei manieren uit. Schelden in het verkeer, boos worden op je partner of zelfs uitvallen tegen je kinderen om elke willekeurige reden. Herkenbaar?

Let me know, en mocht je meer willen weten of hier zelf iets over kwijt, stuur een mail naar: esther@sialifestyle.nlof reageer hieronder in een reactie!

Liefs,
Esther