In de herfst en de winter hoor je regelmatig de ‘winterdip’ voorbij komen. Mensen die depressieve gevoelens krijgen, zich niet in hun sas voelen en moeite hebben om zichzelf te motiveren. Lastig, want hoe ga je hier nou mee om? Je kunt je gevoel niet uitschakelen en het is soms ook moeilijk in te schatten of we nou echt spreken van een winterdipje of van een werkelijk groter probleem.

Je kent het wel, zo’n ‘winterdip’

Je hebt minder energie, bent lastiger te motiveren om iets leuks te gaan doen en zou het liefst als een beer de hele winter in je holletje kruipen.

Maar wat kun je eraan doen?

Je bent waarschijnlijk niet in de positie om te emigreren naar een warm land en wellicht is een zonnebankje voor wat extra ‘zonnestralen’ ook niet echt iets wat je elke week wilt of kunt doen.

Dan komt het voor een groot deel neer op jouw mindset.

Hoe ga je hiermee om? Wat ga je eraan doen? Waarschijnlijk heb je hier namelijk elk jaar last van. Elk jaar komt dat moment dat de zon minder gaat schijnen, de temperatuur daalt en de dagen korter worden.

Ik heb het zelf ook namelijk. Denk dan dat het aan mijn omgeving ligt. Klopt, aan de weersverandering. Maar vaak niet meer dan dat. Want mijn omgeving is in die zin niet zozeer veranderd. Het leven is niet opeens 10x zwaarder geworden, hoewel het soms wel zo kan voelen.

Dus wat doe ik eraan?

Ik probeer elke dag naar buiten te gaan. Desnoods in mijn lunchpauze op het werk. Probeer in het weekend met mijn dochter te gaan wandelen of fietsen. Ik probeer ook te relativeren. Te realiseren dat het puur door het weer komt en te relativeren dat dit weer voorbij gaat. Het is niet erg om er soms even aan toe te geven. Want hoe heerlijk is het om onder een dekentje met een warme kop soep op de bank te zitten Netflixen? Moet je ook zeker doen!

Maar blijf jezelf ook zeker motiveren om de dingen te doen die je in de zomer ook deed.

Ik merkte bijvoorbeeld dat ik in de zomer actiever was: ging vaak sporten, maar dat deed ik vaak buiten. In de winter vind ik dat veeel te koud en heb nu een sportschool abonnement. En door dat abonnement betaal ik dus elke maand een fijn bedragje, waardoor ik mezelf ook een soort van verplicht voel om ook echt te gaan. Anders ben ik sponsor van de sportschool en zelf word ik er geen haar beter van…

Dus, wat doe jij om jezelf uit je ‘winterdip’ te halen?

Ik ben benieuwd naar jouw tips, laat ze achter in de reacties!

Liefs,
Esther