Hoe ervaar je meer rust in tijden van stress?

Nov 21, 20200 comments

Hoe ervaar je meer rust?

De vraag die ik mezelf het meeste heb gesteld de afgelopen tijd. Er gebeurt soms veel in een mensenleven. En vaak ook veel tegelijk en nooit gepland. Dat is nou eenmaal het leven. En onze maatschappij dwingt ons er ook toe soms. Een Corona crisis, verkiezingen, het vuurwerkverbod, we moeten er allemaal wat van vinden en denken. Het spookt rond in je hoofd of je wordt er werkelijk mee geconfronteerd in je dagelijks leven. En dan heb je nog je eigen ‘problemen’. Je kind wordt gepest, je man doet lelijk tegen je, een vriendin van je heeft iets meegemaakt, het zijn allemaal gebeurtenissen in het leven die ons stress kunnen opleveren.

In mijn leven is dat niet anders. In mijn leven gebeurt er meer dan genoeg. En hoe ik daar mee omga, mijn copingsmechanisme, kan me verder helpen als ik goed weet hoe het werkt, hoe het getriggerd wordt en wat ik kan doen om de veerkracht die in mij zit optimaal te gebruiken. We hebben namelijk allemaal een bepaalde mate van veerkracht. De ene heeft er meer van dan de ander. Dat wil zeggen: de ene persoon veert sneller terug van een stressvolle of zelfs traumatische ervaring dan de ander. Dat is nou eenmaal zo. Maar dat betekent niet dat iemand die meer veerkracht heeft, automatisch sneller weer ‘oké’ is. En het betekent ook niet dat iedereen op dezelfde manier weer opkrabbelt. Denk maar aan een relatiebreuk. De ene persoon huilt de ogen uit z’n kop en eet een bak ijs leeg en kijkt 3 dagen Netflix en is dan weer oké, de ander gaat 3 dagen feesten, weer een ander gaat keihard werken om het te vergeten en zo zijn er nog tal manieren om hiermee om te gaan.

En de ene persoon is na 3 dagen weer ‘oké’ maar heeft er wel nog een jaar moeite mee om een volgende relatie te beginnen omdat ze hun vorige ervaring als maatstaf gebruiken voor de volgende. Maar goed, als je vriendje zegt dat ‘ie niet met je verder wilt, je hond is overleden, een familielid flink ziek is en je die persoon niet eens een knuffel mag geven vanwege een gevaarlijk virus dat zich de ronde doet, dan komt er veel op je bord. En sommige situaties kun je niet meteen oplossen. Misschien zit je wel bij een werkgever die je tegenwerkt in je carrière. Je kan moeilijk morgen stoppen, want dan krijg je geen salaris meer. Je zult misschien eerst ook van alles proberen om je werk beter te maken en daar te kunnen blijven. Dat kost tijd. Ook het vinden van een nieuwe baan kost tijd. In de tussentijd zit jij wel opgescheept met alle stress die je dat oplevert.

En dan? Hoe zorg je dat je daar toch mee omgaat. Dat je meer rust ervaart, ook al heb je zoveel op je bordje?

Ik kan je een hoop tips geven. Dingen die je allang weet. We kunnen ook eens in gesprek gaan. Of in een sessie. Ik daag je uit. Durf je het aan?

Bij mij kun je terecht: esther@eqfit.nl