Het leven als moeder gaat over rozen. Maar soms ook niet. In de huidige maatschappij leggen we onszelf en anderen veel druk op.
Iets wat onze wereld sterk maakt, omdat we als vrouw verder komen in het leven en de vrijheid hebben gekregen om te kiezen voor ons eigen geluk. Toch kan het een hele uitdaging zijn om onze ballen hoog te houden en om ‘de perfecte moeder/vrouw’ te zijn. Toen ik zwanger raakte, was het eerste wat ik deed: googlen. Op alles wat ik maar kon bedenken dat bij het krijgen van een kindje komt kijken en op alles wat te maken heeft met het moederschap. Ik werd overrompeld door de keiharde wereld van moeders die elkaar beoordelen om wat ze doen en overrompeld door de overdaad aan spullen die er op de markt te koop zijn voor baby’s en kinderen. Mooi en angstaanjagend tegelijk. Was ik wel klaar voor het moederschap? Had ik het niet onderschat? Kon ik dit wel? Wat nou als mijn kind niet groot wordt?! Je gaat even twijfelen aan jezelf. Je gaat twijfelen of je wel goed genoeg bent. Ja, dat ben je!

1. Geloof in jezelf en je gevoel.

Je bent goed genoeg en iedere moeder doet het weer op een andere manier. Er is geen enkele website die jou kan vertellen: Zo moet het. Er is ook geen mens die jou dat kan vertellen. Wel je eigen gevoel. Want wat voor jou werkt, kan voor mij averechts werken.

2. Sta even stil bij welke ballen je hoog wilt houden.

Welke ballen vind je het belangrijkste? Het zijn er nogal wat. Voor mij: de mamabal, de werkbal, de huishoudbal, de ga-je-eigen-droom-achternabal, de gezinsbal, de partnerbal. Bedenk voor jezelf welke het belangrijkste is en hoe je er voor kunt zorgen dat die ballen hoog blijven. En wees ook realistisch: uit sommige ballen kun je best wat lucht laten lopen, zodat ze niet te hard wegstuiteren als het misgaat. (Snap je de metafoor nog?! Ik bedoel: verlaag je verwachtingen!)

3. Hou je hoofd koel.

Vergaat de wereld als je een bal (even) laat vallen? Welke haan gaat er naar kraaien als je was morgen pas wordt gedaan in plaats van vanavond om 23.12? Wie zegt er dat papa je kind niet dat boekje kan voorlezen? En wie zegt er dat NIEMAND jou wil helpen?

4. Geniet van het leven!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Geniet! Want het leven is kort. Je kids zijn maar even zo klein als nu. En realiseer je, dat als je over een jaar terugdenkt aan nu, je vooral de mooie momenten zult onthouden. Niet of je die vuilniszak vandaag of morgen buiten had gezet.

 

Liefs,

Sia