Ik heb nogal een mening. Soms onderbouwd. Soms niet. Ik uit ‘m graag. En heftig ook. Soms te snel. Soms niet. Alles bij elkaar ben ik nogal een hittepetit vind ik zelf en de laatste jaren heb ik mezelf hierin proberen te verbeteren. Zowel zakelijk als privĂ©. Want een jong meisje met een grote bek, daar zit niemand op te wachten in mijn werkveld en ikzelf ook niet. Ik vind het goed om een duidelijke mening te hebben en die te uiten, maar dat is iets anders dan een grote bek. Hoewel die soms wel goed van pas kan komen. Ik had laatst een klant die slecht betaalde, vervelend was tegen mij en mijn collega’s en naar mijn idee op zijn plaats moest worden gezet. Zo gezegd, zo gedaan, heb ik mijn grenzen aangegeven en hem hier niet overheen laten komen, zelfs de telefoon opgehangen toen hij te grof werd en dus flink van mezelf afgebeten. Resultaat: klant betaalde netjes zijn facturen en plaatste zelfs een nieuwe bestelling. Helemaal prima.

Toch is het soms voor mij nog steeds lastig. Ik ben nou eenmaal een hittepetit en ik ben in die zin recht door zee. Kan me helpen, kan me tegenwerken. En soms merk ik dat ik daardoor mensen ook wel eens afschrik. Dat ik soms ook te snel ben in het uiten van mijn mening, voor ik die goed heb kunnen vormen. En zoals je zelf ook vast begrijpt, soms is het beter om je mening niet te uiten of hem te verzachten. Want het hoeft niet altijd. Het maakt je een leuker persoon als je hier balans in vindt en het maakt je begripvol. Naar jezelf en naar de ander. Ik ben hier heel erg mee bezig de laatste tijd, omdat ik wil praten, graag een fijne kring mensen om me heen wil bouwen waar ik op terug kan vallen. En omdat ik ook een leuker mens wil zijn voor mijn omgeving. En het gaat dan absoluut niet om het ‘aardig gevonden worden’, maar wel dat ik voldoening haal uit een fijn gesprek. Voldoening haal uit iets goeds en leuks voor een ander te doen. Voldoening haal uit dankbaarheid omdat je goed bent geweest voor een ander. Ik had het hier laatst met iemand over en die zei dit ook, het kan zo een goed gevoel geven als je iets doet voor een ander wat hen kan ontlasten. Al is het maar een maaltijd verzorgen of een boodschap doen. Het zijn die kleine dingen die een glimlach op het gezicht van iemand kunnen maken. En door tactischer te zijn in mijn woorden, goed na te denken voor ik iets zeg, hoop ik ook dat anderen zien dat ik het beste voor heb, groei als mens en dat ik ondanks mijn sterke eigen mening en wil, ook absoluut meedenk en opensta. Open voor hun beleving. Open voor hun mening. Zoals ik dat ook van hen vraag.

Liefs,

Sia