Wat mij verbaasde toen ik moeder werd, was de negativiteit waarmee wordt gesproken over het moederschap. Ik kreeg veel commentaar toen ik aangaf dat ik een kindje kreeg en ook daarna waren de onderwerpen over kinderen toch ook regelmatig met een bepaalde lading. Waar ik genoot van mijn zwangerschap en vooral enthousiast werd over het krijgen van een kindje, kreeg ik vooral opmerkingen als: “Wacht maar, team no-sleep!”, “Je gaat het nog zwaar krijgen.”, “Nou, voorbij met de pret!” En zo ging het nog even door. Ik schrok er een beetje van, want ik werd van mijn roze wolk afgeduwd om alvast na te denken over alle ‘negatieve’ kanten van het krijgen van een kindje. Wat jammer!

Gelukkig is het moederschap mij meegevallen. Ik heb het helemaal niet zo ‘zwaar’ ervaren. En niet omdat ik geen gebroken nachten heb, of omdat mijn baby nooit huilt, of omdat ik opvoeden en zorgen niet moeilijk vindt. Maar ik heb hier wel bewust voor gekozen. Ik heb gekozen voor deze ‘neveneffecten’ binnen het moederschap. Want het is niets vergeleken met de positieve kanten van het moederschap. De eerste lach, haar schaterlach, haar kleine armpjes om mijn nek, de mijlpalen die ze elke keer behaalt, haar karakter wat steeds meer zichtbaar wordt, haar zien spelen, en dan nog mijn onvoorwaardelijke moederliefde die ik voel.

Dus nee. Ik vind moeder zijn niet ‘zwaar’. Ik vind het heftig. Want mijn hele leven is veranderd. Mijn hele leven is anders. Maar ik weet bijvoorbeeld dat mijn dochter niet huilt om mij ‘te pesten’, maar omdat dat haar enige
communicatiemiddel is. Ze is niet ‘s nachts wakker om te feesten, maar omdat ze nog niet geleerd is om door te slapen. Als ze mijn met liefde gemaakte prakje met groenten uit mijn handen slaat, weet ik dat ze dat niet doet omdat ze niet van me houdt, maar omdat ze gewoon geen honger heeft of het nog niet begrijpt. En door haar beter te leren begrijpen, kan ik relativeren en vind ik het niet ‘zwaar’, maar ‘heftig’. En ‘heftig’ vind ik veel positiever klinken dan ‘zwaar’. Ik heb liever een heftige work-out (work-out ;)) dan een zware!

 

 

Liefs,

Sia