Mentaliteit

Jan 11, 20200 comments

Het denk- en gedragspatroon van iemand wordt bestempeld als je mentaliteit. We stereotyperen makkelijk daarin en hebben vaak een bepaald idee over de mentaliteit van een bepaald ‘soort’ mensen. Spanjaarden worden vaak bestempeld als ‘lui’, Italianen als ‘temperamentvol’ en Nederlanders als ‘nuchter’. En dat is dan gebaseerd op nationaliteit. Of niet? Groeien we door onze nationaliteit en dus onze omgeving op als een bepaald ‘soort’ mens. Allemaal mensen die hun eigen karakter hebben maar wel gevormd zijn door onze omgeving, met bepaalde normen, waarden en een bepaalde levenswijze. We groeien in Nederland op met stamppot, Old Amsterdam en bitterballen die ons de stempel ‘Hollander’ geven. En niet alleen in wat we eten of verbruiken, ook in gedragspatronen worden we in een hokje gestopt. De welbekende Hollandse nuchterheid, onze directe aanpak in contacten en onze typische dooddoeners als we een gesprek aan proberen te knopen: “Lekker weertje he?” “Kon je het vinden hier naartoe?” en wat dacht je van: “Ach, zo maak je nog eens wat mee!” (Als de A58 was afgesloten voor werkzaamheden en je nu via de N57 moest…) Blijkbaar hebben we in onze opvoeding bepaalde cultuur meegekregen die ons vormen tot die ‘Hollander’. Toch zijn we natuurlijk niet allemaal zo en ondanks dat we ook gewoon netjes IEDEREEN (zelfs de achternicht van de oom van je neef’s vriend die je nog nooit hebt gezien) feliciteren op de verjaardag van je moeder (want zo zijn we opgevoed), zijn we wel individuen. Toch vind ik het wel heel bijzonder om te zien hoe mensen toch verd*md veel op elkaar lijken als ze in zo’n hokje zitten. Zo werk ik veel met Spanjaarden die voornamelijk uit 1 regio komen. Ondanks dat ze absoluut heel erg verschillende karakters hebben, zijn ze ook in heel veel hetzelfde. Merk je dat ze veel dezelfde gewoontes, normen en waarden hebben en daarmee dus ook een bepaalde mentaliteit.

Ik scheer niet graag over één kam en wil ook niemand ‘beoordelen’. Het tegenovergestelde juist. Maar het is me wel opgevallen hoe die mentaliteit doorwerkt in alles wat we doen en wat we zeggen. Ik heb net het boek “Brain Balance” van Charlotte Labée gelezen en daarin kwam eigenlijk iets naar voren wat hier wellicht veel mee te maken heeft. In de eerste 8 jaar van ons leven bouwen we namelijk onze eerste gedrags- en denkpatronen op die bepalend (kunnen) zijn voor de rest van ons leven. We vallen ook terug op wat we in die eerste jaren hebben geleerd en meegekregen. Als je toen bijvoorbeeld geleerd hebt om altijd je bord leeg te eten, is dat een boodschap die bij je blijft. Hetzelfde als je bijvoorbeeld altijd hoorde dat je hard moet werken voor succes. En zo zijn er nog zoveel lessen die je leert in je jonge jaren die je vormen als mens. Dat vormt dus je mentaliteit. Die krijg je van jongs af aan mee en is dus iets wat diepgeworteld zit in ons als mens. Logisch dus, dat wanneer we in een bepaalde regio wonen waar een cultuur al jarenlang is gevestigd is, een hoop mensen dezelfde dingen meekrijgen als onze medebewoners. Toch blijven ze individuen door hun eigen karakter, verschillende opvoeding, verschillende thuissituaties. Alsnog is cultuur onderdeel van onze identiteit en zorgt het ervoor dat we die gedrags- en denkpatronen ontwikkelen.

 

Ik ben zomaar benieuwd, hoe zie jij dit? Denk je dat mentaliteit te maken heeft met onze cultuur en opvoeding? Of is het puur iets karakteristieks?

 

Liefs,

 

Esther