Mijn prachtige dochter, 7,5 maand, die nog steeds door mij groot wordt. Nog altijd geef ik borstvoeding, iets wat ik totaal niet had verwacht. Ik werk immers bijna fulltime en ik had verwacht dat ik dat niet zou kunnen volhouden. Mijn doel was eerst om het überhaupt te kunnen, later werd het doel 6 maanden. Nu ik dat lang en breed behaald heb, gaan we voor een jaar. Allebei zijn we het nog niet zat en ik vind het een prachtig idee dat ik haar de beste voeding kan verschaffen om haar groot te brengen.

Ik ben razend enthousiast over borstvoeding en het liefst zou ik elke vrouw helpen om ook een succesverhaal te bouwen. Ik voel me ontzettend hecht met mijn dochter en ik weet dat ik haar alles geef wat ze nodig heeft. Dat is toch prachtig?

In dit artikel schrijf ik samengevat mijn verhaal op, gericht op het positieve en minder op de negatieve kant. Deze kant wil ik graag in een ander artikel toelichten.

Voor ik verder schrijf wil ik benadrukken dat ik absoluut niet negatief tegenover flesvoeding sta. Iedere moeder moet doen waar zij zich goed bij voelt en wat voor haar en haar kindje het beste werkt. Alle kindjes worden groot, welke voeding ze ook krijgen.

Al tijdens mijn zwangerschap heb ik gezegd dat ik graag borstvoeding zou willen geven, maar dat ik er geen verwachtingen van heb. Ik heb me ingelezen en werd er wel erg enthousiast van, maar ik had ook veel moeders om me heen gezien waarbij het niet lukte of die het maar kort konden geven. Al vroeg in de zwangerschap begonnen mijn borsten te lekken en dit is nooit meer gestopt. Zodra mijn dochter geboren was, kon ik haar zonder veel problemen in het eerste uur gelijk aanleggen en dit deed ze gelijk fantastisch. Ze zocht mijn borst en wist gelijk ‘hoe het werkte’. Mooier kon het niet zijn. Na een dag kwam de welbekende stuwing en ondanks dat we elkaar nog even moesten leren kennen, had ik werkelijk niets te klagen. Ik deed alles op intuïtie en warempel ging dat als vanzelf goed. Ik kocht al snel een handkolf omdat de melk goed toekwam en ik op die manier de druk eraf kon kolven en een voorraadje kon gaan opbouwen in de vriezer, mocht het nodig zijn. Als ik in de douche stond en de waterstralen op mijn borsten vielen dan spoot de melk er bijna uit, ook al had dochterlief net gedronken (oeps…).

Mijn moedergevoel was heel sterk en voor het eerst in mijn leven was ik zo ontzettend vastberaden dat ik dit goed kon en deed. Ik was trots dat het lukte! Uiteraard waren die weken wel zwaar, een kindje wat elke 2 a 3 uur wil drinken bij je, elke voeding die zo ongeveer een half uur tot 3 kwartier duurde. En hoewel ik normaal gesproken totaal niet tegen slaaptekort kon, leek de adrenaline me voort te duwen.

Ook kolven ging gelukkig vrij gemakkelijk. Ik kocht een kolf van Philips Avent. Stom genoeg kocht ik de enkelzijdige kolf en heb ik de ‘goedkopere’ kolf gekocht en niet, zoals ik overal had gehoord en gelezen, gekozen voor een kolf van Medela. Toen ik weer ging werken moest ik dat wel bezuren en merkte ik dat je, om 3 voedingen per dag af te kolven, echt een dubbelzijdige kwalitatief goede kolf moet aanschaffen. Zo gezegd, zo gedaan, toen mijn productie dramatisch kelderde zodra ik ging werken, heb ik eerst een kolf gehuurd en daarna zelf aangeschaft. Een aantal weken heb ik om de 2 uur gekolfd op mijn werk, dochterlief zo vaak mogelijk aangelegd, oxytocine spray gespoten, thee gedronken, meer gegeten, een lactatiekundige ingeschakeld, alles om die productie maar op te krikken. Het heeft denk ik 3 weken geduurd waarin ik zo vaak bang was om te moeten stoppen, waarin ik zo bang was dat ik (ondanks een redelijke voorraad in de vriezer) niet genoeg zou hebben om haar te voeden. Ik heb doorgezet, en trots kan ik nu zeggen dat ik al 7,5 maand borstvoeding geef en niet van plan ben om snel te stoppen.

Wat is het genieten en wat is het fijn dat ik mijn lieve kleine meisje nog steeds kan voeden, maar ook troosten met de borst. Wat is het fijn dat ik nu al zo’n hechte band met haar kan opbouwen, mede hierdoor. Laat mijn positiviteit voor jou ook een trigger zijn om er alles aan te doen om te genieten van je kindje en van het voeden. Het brengt zoveel moois, hoe zwaar het soms ook kan zijn!