Het weekend stond weer voor de deur. Heerlijk, zou je denken. Absoluut. 2 dagen even niks moeten. Mmm.. daar ging ik al de mist in. Want ik moest wél een hoop. Huishouden stopt niet in het weekend, zorgen voor mijn dochter stopt niet in het weekend, boodschappen halen stopt niet in het weekend, sociale verplichtingen stoppen niet in het weekend en dan de 100 taken die ik mezelf heb opgelegd, die stoppen ook niet in het weekend. Want het weekend is voor velen onder ons toch vaak het moment om puin te ruimen. De week is weer voorbij en in alle drukte heb je allerlei dingen laten liggen en die mag je nu oplossen. Je was staat tot het plafond hoog om opgevouwen te worden. De wasmand kan niet meer dicht, zo vol zit ‘ie, je keuken is een mess, je mooie bloemen van het vorige weekend staan te schimmelen in de vaas en de aangekoekte resten eten zitten aan je laminaat geplakt omdat je kind even wapperde met z’n handje terwijl ‘ie net z’n eten uit zijn mond had gehaald en in z’n handje had verstopt. Herkenbaar?!

En nu is het weer ‘week’ en nu je langzaam weer richting dat weekend durft te denken, zie je de stapel was weer groeien, de grond plakkeriger worden en je hoofd raakt voller. Je planning raakt voller. Je tijd is weer op en je taken nog niet.

Ik moet er zelf eigenlijk wel om lachen. Want jeetje, wat leggen we onszelf veel op! Wat moet het allemaal perfect zijn. Iedereen herkent het maar niemand zal daar open over spreken. Onderling misschien, maar liever niet. Schaamte komt naar boven. Die andere vrouwen hebben het allemaal wél op orde.. En IK dus niet. Nou vrouwe, we hebben het allemaal wel eens niet op orde. De een wat minder / meer dan de ander, maar al met al bestaat de perfecte huisvrouw nog steeds niet, zeker niet in combinatie met een baan. En weet je, wat maakt het uit? Denk je dat je je over een jaar, 5 jaar, 10 jaar, nog kan herinneren hoe hoog de stofwolk op je kast was? Of herinner je je de fijne momenten die je met je familie hebt doorgebracht? De fijne avonden waar je tot ‘s avonds laat zat te kletsen met een fles wijn.
Tuurlijk is het belangrijk om een schoon en opgeruimd huis te hebben. Maar het hoeft niet perfect! Dat is helemaal niet belangrijk! Belangrijk is dat jij er bent, voor je partner, voor je kind, voor je directe omgeving.

En vind je het wel belangrijk? Plan het dan beter! Er is een reden dat je aan het puinruimen bent in plaats van dat je elke dag een beetje doet, zodat je ruimte creëert. Er is een reden waarom je niet delegeert. Een reden waarom je alles zelf wilt doen en op je tenen moet lopen. Dus asjeblieft mama, stel je prioriteiten en kies voor jezelf.

Over en sluit.

Liefs,
Sia