My choice is happiness

Aug 2, 2019

Het leven gaat over keuzes maken en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Je leven leiden in dienst van jezelf. Je leven leiden met de overtuiging dat wanneer jij kiest voor jezelf en kiest voor wat jij wilt, je daar ook je omgeving beter van maakt.

Maar hoe weet je dan wat je wilt?

Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is. Wat wil ik nou eigenlijk?

En toch stellen we hem te weinig. Wel stellen we de vraag: Wat wil JIJ nou eigenlijk? Daar zijn we heel goed in. Een ander vragen wat ze willen. Dat is veel makkelijker. Dan hoef je zelf niet na te denken. Dan laat je dat een ander doen en ga je daar in mee. Als dat dan op korte termijn ‘goed’ voelt, denken we dat we dat ook willen. Maar is dat echt zo? Of is het gewoon wel makkelijk om mee te gaan in wat een ander wil. Als iemand voorstelt: ‘Kom, zullen we naar het park gaan?’, zeg je dan gelijk ja? Meestal wel. Had je zelf ook naar het park gegaan als die persoon het niet had gevraagd? Had je het zelf voorgesteld of ga je nu maar mee om de ander een plezier te doen? Misschien wil jij wel lekker thuis blijven. Of ga je liever de stad in.

Kleine keuzes die ook ons leven al kunnen beïnvloeden, ook al lijkt het ‘onschuldig’ om dan iets te doen voor een ander. Maar dit doen we in zoveel dingen. Op ons werk helpen we toch maar die collega die ineens aan je bureau staat en iets NU geregeld moet hebben. We drinken koffie met een klant terwijl we liever thee drinken, maar ja, koffie ‘hoort’ nou eenmaal. We kopen dat ene jurkje wel als we samen met een vriendin zijn, maar als je alleen in de winkel had gestaan dan had je het waarschijnlijk laten hangen. En nu heb je het in je kast hangen en hangt het over een jaar precies nog op dezelfde plek. Ongedragen.

Maar ook grote keuzes maken we op basis van zoveel factoren. Er zou eigenlijk één overkoepelende factor moeten zijn waarop je je keuzes baseert: jijzelf.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Voor hoe je je leven indeelt. Er zijn altijd externe factoren die een rol spelen. Maar als jij al 10 jaar een ongelukkig huwelijk hebt, ligt dit echt niet alleen aan je partner. En als jij elke dag met tegenzin naar je werk gaat, ligt dit echt niet alleen aan je baas. Of wat dacht je van die ene droom (je weet nu meteen wat ik bedoel!) die je elke keer voor je uitschuift. Je kiest voor gemak. Want je weet wat je nu hebt. Je weet waar je nu aan toe bent. En de toekomst is onzeker bij het maken van een ‘ongewone’ keuze.

Dus kiezen veel mensen voor ongemak. Het zit in de kleinste dingen: denk maar aan het kiezen voor een frietje van de frietboer in plaats van zelf een salade in elkaar zetten. Op korte termijn: makkelijk, snel en je hoeft er geen moeite voor te doen. Op lange termijn: je wordt er niet echt gezonder van, je voelt je er slechter door en je behaalt je afvaldoelen of gezondheidsdoelen niet. Terwijl de euforie als je die lange termijndoelen haalt zoveel groter is dan dat korte termijn pleziertje. En dat is werkelijk in alles zo.

We weten dondersgoed wat goed voor ons is. Toch kiezen we voor korte termijn comfort en haten we onzekerheid. Ons brein blokkeert zodra we de keuze moeten maken. Maar realiseer je eens wat je zou bereiken of in welke positie je zou kunnen komen als je wél kiest voor wat je wilt. Korte termijn ongemak. Lange termijn euforie.

Dus begin eens klein. Kies voor wat jij wilt. Wat je ECHT wilt. Ik heb het niet over het extra taartje waar je zo’n zin in hebt. Kies voor datgene wat je gelukkig maakt. Kies voor geluk.

Liefs,
Esther