Geluk is relatief. Wat geluk voor jou is, kan voor mij helemaal anders zijn. Wetenschappers breken hun hoofd over geluk en duidelijk is het nog steeds niet, wat het is. Geluk vinden in mijn gezin, kan voor jou een nachtmerrie lijken. Je kunt ernaar zoeken, maar naar mijn idee kun je het alleen maar vinden.

Want als je op zoek gaat naar geluk, kom je in een bepaalde zin altijd bedrogen uit.

Want geluk is niet te forceren. Maar je kunt het wel creeeren. Je kunt keuzes maken die jou leiden naar een gelukkig(er) leven. De eerste stap is erachter komen WAT jou gelukkig maakt. De volgende stap is erachter komen HOE je die situatie kunt creeeren, en de derde stap is het maken van de keuzes om in die ideale situatie te komen. Klinkt simpel, de praktijk is vaak wat lastiger.

Want we hebben zoveel obstakels om ons heen die maken dat we het gevoel hebben daar niet te kunnen komen.

Het is hetzelfde als de tennisspeler die een blessure krijgt en nooit meer kan tennissen. Is zijn leven dan voorbij? Kan hij dan nooit meer gelukkig worden? Want hij had zich voorgenomen, dat hij de beste speler van de wereld zou worden en dat hij dan gelukkig zou zijn. Tuurlijk zijn er nog andere manieren om dan gelukkig te zijn. Om nog steeds bezig te zijn met je passie bijvoorbeeld. Maar wel op een andere manier. En wat ik ook belangrijk vind daarin, is dat het behalen van je doel er (naar mijn weten) nooit voor zorgt dat je vanaf dat moment altijd gelukkig zult zijn. Want als je dat doel hebt behaald, zal je weer nieuwe doelen willen behalen of meer nodig hebben om weer datzelfde gelukniveau te behalen. En: je kunt niet 100% van de tijd GELUKKIG zijn of je GELUKKIG voelen.

You can’t have a rainbow without a little rain.

En als we geen dieptepunten zouden kennen, dan waren er ook geen hoogtepunten. Dus klamp je niet vast aan je doel waarbij je je echt gelukkig denkt te gaan voelen. Zorg ervoor dat je NU gelukkig bent.

Liefs,
Esther