Prioriteiten stellen en prioriteiten leven

Dec 17, 2018

Het is zo makkelijk: een lijstje maken van de dingen die voor jou belangrijk zijn. Een lijstje van prioriteiten in je leven. Die op de eerste plek(ken) staan. Denk maar aan: Familie, werk, huishouden, sociaal leven. We weten het allemaal prima. Maar de hamvraag is: hoe leven we hiernaar?

Hoe zorg je ervoor dat je je prioriteiten ook echt naleeft?

We weten vaak prima wat we belangrijk vinden maar maken vervolgens alsnog keuzes die daar niet aan bijdragen of die zelfs tegenwerken om die prioriteiten te kunnen bewerkstelligen. Tuurlijk is je gezin het belangrijkste, maar als jij dan al Whats-Append je huishouden aan het doen bent terwijl je eigenlijk een lief dochtertje hebt die nu in haar eentje zit te spelen in plaats van me jou, dan leef je er dus niet naar. Best confronterend en iets waar ik mezelf ook nog steeds op betrap. Niet in het moment leven, bezig zijn met 10 dingen tegelijk en dan vind je het nog gek ook dat je over je theewater gaat!

Je kunt het niet allemaal tegelijk.

Dus binnen je prioriteitenlijstje zal je ook keuzes moeten maken. Zal je je lijstje één voor één af moeten gaan. Want hoewel het klinkt alsof je dan langer bezig bent, zal je ervaren dat je juist sneller klaar bent. In plaats van aan het einde van je dag nog 10 dingen half af te moeten maken, heb je nu een groot deel van je lijst al af. Het is allemaal zo simpel, maar het naleven is veel moeilijker in praktijk.

En besef jezelf ook: je bent niet alleen.

Vraag om hulp als je prioriteitenlijstje toch te lang blijkt te zijn en wees niet bang om te falen. Want uiteindelijk heeft iedereen wel eens een moment waarbij ze zich afvragen wat the hell ze aan het doen zijn en ze met hun haren in het hoofd staan terwijl hun baby maar blijft huilen, je huishouden een puinhoop is en je niet meer weet waar je het moet zoeken. It happens. En echt waar: het gebeurt ons ALLEMAAL.

Liefs,
Esther