The Imposter Syndrome

Feb 5, 2020

Een term die ik steeds vaker voorbij hoor komen en waar ik veel van mezelf in herken. The imposter syndrome. Wel vertaald naar het Nederlands ook wel ‘oplichterssyndroom’ genoemd. Uh, wat? Al tientallen jaren geleden werd dit geïntroduceerd binnen de psychologie en is steeds meer een begrip wat we horen. We geloven niet in ons eigen succes, is wat het eigenlijk zegt. We zijn bang dat we een ‘fraud’ zijn, dat we de boel bedriegen en helemaal niet zo goed zijn als dat we zeggen. Voornamelijk succesvolle vrouwen hebben hier last van. Ja. Vrouwen die dus keihard gewerkt hebben (net als succesvolle mannen, trouwens) en vervolgens het gevoel hebben dat het succes wat daarop volgt NIET eerlijk verdiend is. Dat het bijvoorbeeld meer op toeval is berust, of dat we het te danken hebben aan anderen om ons heen en vooral niet aan onze eigen intelligentie of kracht.

En ik herken het wel. In mijn werk in de uitzendwereld, maar ook privé. Het gevoel niet goed genoeg te zijn, eigenlijk ‘niets’ waard zijn, soms kan ik behoorlijk hard zijn naar mezelf. Maar wat doen we eraan?

Tja, nou kan ik allerlei dingen gaan zeggen: “Joh, je bent goed zoals je bent, wees niet zo streng voor jezelf, je weet toch wat je waard bent.” Helpt allemaal geen flikker nu. Bij mij ook niet namelijk. Ik luister toch niet “La, la, la, la, la.”

Wat werkt dan wel? Ik kan je alleen maar adviezen geven over wat je zou kunnen DOEN om ervoor te zorgen dat je je beter voelt. Het lost zich niet zomaar op, want dit is iets wat door de jaren heen ontstaat en net zoals bij al dat soort ‘gewoontes’ en ‘eigenaardige trekjes’, los je dat niet op in een week. Nee, het heeft vooral herhaling nodig.

Dus, wat ik zelf doe, is het opschrijven van mijn ‘successen’ in het gebied waar ik onzeker over ben en waarvan ik denk het allemaal verkeerd te doen. Want het is leuk als je beste vriendin of je moeder zegt dat je dit, dit en dit goed hebt gedaan, vaak dringt het dan niet echt binnen. Dus ga eens zitten, pak pen en papier en schrijf op wat jij de afgelopen jaren hebt behaald aan successen. Zo groot en zo klein als je wilt.

Bijvoorbeeld: ik ben onzeker over mijn werksuccessen. Of ik het wel goed doe, of ik niet teveel verdien voor wat ik doe. Wat heb ik behaald aan successen?

  • Mijn opleiding en stages voltooid: diploma in mijn zak.
  • Mijn Spaanse taal opgekrikt d.m.v. spreken en cursussen waardoor ik nu aardig vloeiend Spaans spreek.
  • Vorig jaar met succes een X aantal werknemers in dienst gekregen bij verschillende horecabedrijven.
  • Winst gegenereerd voor het bedrijf
  • Tevreden klanten
  • Tevreden medewerkers
  • Tevreden baas

En ga zo maar door. Terwijl ik het zat te schrijven, kwam dat imposter syndrome zelfs naar boven, “Nou, zo goed spreek je ook weer geen Spaans” (terwijl al mijn communicatie met mijn medewerkers in het Spaans gaat). “Nou, zo tevreden was die baas ook niet want hij wil dit jaar nog meer van me.” (Duh, ieder bedrijf wil groeien.)

En zo gaat dat radartje aan. Maar door het op te schrijven en het opnieuw te lezen, ga je toch nog eens nadenken. Besef je toch dat je het helemaal niet zo slecht doet en je absoluut verdient wat je krijgt.

Maar ik geloof dat dit syndroom ook al bestaat bij mensen die hun successen nog niet hebben behaald. Maar zich door hun eigen onzekerheid laten tegenhouden om dat succes te behalen. Dat ze al van te voren denken: “Dit kan ik niet en ik ben daar niet goed genoeg voor.” Hard, want dat je wellicht nu nog niet alle kennis hebt die je nodig hebt, betekent niet dat je daar nooit zult komen. Je leert gaandeweg en je bouwt je eigen ‘imperium’, hoe groot of klein ook, met voor- en tegenspoed vanzelf op. Ze zeggen wel eens: “De enige training waar je spijt van hebt, is de training die je niet hebt gedaan.” Zo is het ook met het bereiken van je doelen. Als je er niet aan begint, ga je sowieso met lege handen blijven. Terwijl als je ‘gewoon’ begint, je er eigenlijk altijd beter uit gaat komen dan je erin ging. Al was het maar voor de ervaring. Die kan je dan ook mooi in je zak steken.

Dus, wat zijn jouw successen? Deel ze met me!