Tot hier en niet verder

Dec 19, 2018

Elke moeder die ik spreek, elke moeder die een verhaal vertelt, geeft in een bepaalde zin altijd aan dat ze over haar eigen grenzen heen gaat. Het is zo makkelijk. Je vriendin zeggen dat ze iets moet doen.

“Doe het nou gewoon zo!”

Ja, dat is lekker makkelijk. Jij staat niet in mijn schoenen. Je wuift het weg en gaat door zoals je ging. Je schopt er nog een keer tegenaan en de frustratie blijft. Je bent moe. Doodmoe. Je weet dat je het niet vol kan houden zo. Maar blijkbaar vind je dat wat je moet doen ZO belangrijk dat het ten koste moet gaan van… jezelf.

Je kiest voor de moeilijke weg.

Terwijl die nu het makkelijkste lijkt. Zo belangrijk hé, die stapel was die nog moet worden opgeruimd. Die net zo hoog lijkt als de spreekwoordelijke berg in je hoofd waar je tegenop ziet. Je bent zo ontzettend moe, maar je werk is nog steeds niet af. En als je morgen opstaat is die berg er weer. Het is net alsof je de berg aan het wegscheppen bent en er daardoor achter je precies dezelfde berg weer gevormd wordt.

Je vraagt jezelf af: Hoe kan dat nou toch?

Je moeder stelt voor dat ze je een keer helpt. Je wasje overneemt. Maar geen haar op je hoofd die erover peinst. Mam, ik ben volwassen, dat doe ik nu zelf! Je vraagt ook niets aan je man, nee, die snapt het toch niet. Die kan geen was vouwen, dat zegt ‘ie zelf ook altijd. En als hij het dan toch doet, kan je daarna opnieuw beginnen, want hij vouwt de handdoeken in vierkanten en jij in rechthoeken.

Hoor je hoe belachelijk dit klinkt?

Toch is het blijkbaar mega belangrijk voor je. En voor je kind ook? Die vindt het vast ook een ramp dat de handdoeken zo zijn opgevouwen. Die wil inderdaad helemaal niet gezellig koekjes bakken met je, die wil goed gevouwen handdoeken. En gestreken theedoeken. Stel je voor dat je je borden moet afdrogen in een gekreukte theedoek…

Dus denk nog eens na, lieve moeder.

Wat is nou écht belangrijk?

Wat maakt je nou echt gelukkig?

Wat maakt je kindjes nou echt gelukkig?

Let me know, dear mom. HIeronder in de comments.

Liefs,
Esther