En zo is het weer al bijna oktober.

De tijd vliegt.

Zeker als je aan je doelen werkt.

Ik ben hard aan het werk: probeer mijn eerste opleiding zo goed mogelijk en liefst zo snel mogelijk af te ronden zodat ik verder kan met mijn volgende opleiding.

En bij het leren van een nieuwe vaardigheid, ontdek je veel over jezelf en over anderen.

Ik leer mensen hun gedrag te veranderen. Ik leer mensen hun gedrag in te zien, te herkennen. En vervolgens leer ik ze om daar dan anders mee om te gaan. Niet rationeel. Dat weten we allemaal wel. We weten allemaal dondersgoed wat we anders zouden moeten doen. Het uitvoeren van ander gedrag, dat moet je voelen. Dat moet je meemaken. Gezien hebben. Gevoeld hebben.

Dat is zo mooi aan EQFit. Het bedrijf waar ik mijn opleiding doe en met wiens methode ik ga werken. EQFit werkt met een methode die ervoor zorgt dat je eerst rationeel je eigen gedrag waarneemt en herkent en het vervolgens gevoelsmatig gaat veranderen.

Als ik dit, met mijn beperkte ervaring, uit moet gaan leggen, krijg ik nog weleens scheve hoofdjes voor me. Ze zeggen het dan te begrijpen, maar ik zie aan ze dat ze het niet begrijpen. En dat is ook precies wat dit is. Ik kan je nog zoveel uitleggen, maar je zult het mee moeten maken. Je zult het moeten VOELEN.

Een van mijn proef cliënten was een mooi voorbeeld daarvan: een lieve vrouw met een flinke burn-out, waar ze ook veel lichamelijke klachten aan over had gehouden. Toen ze naar de praktijkondersteuner ging, praatte ze over wat ze meemaakte. Ze praatte en praatte. En de praktijkondersteuner praatte terug: ze gaf adviezen.

Stop-denken-doen.

Voor je een besluit neemt, haal je even adem en denk je na over wat je wilt zeggen en dan geef je pas antwoord. Je raadt het wellicht al. De eerste keer was ze nog gemotiveerd. “Dat ga ik ook zo doen!” ze dacht er toch al wel 2 seconden langer over na dan voor ze dit advies kreeg. Vervolgens gebeurde dit nog een keer. Al gauw zat ze weer in haar oude patroon en ging daarmee opnieuw haar eigen grenzen voorbij.

Een van de oefeningen die ik heb geleerd, gaat precies over dit thema.

Maar wat was dan het verschil, als ik haar eigenlijk precies hetzelfde advies mee ging geven naar huis?

Tja, dat kan ik je nu zeker uit gaan leggen. Maar wat dacht je hiervan? Bel me, mail me, app me, klop op mijn deur (de bel doet het niet…) en ik laat het jou ook ervaren.

Kun je daarna beslissen of je nog meer van mij wilt leren.

Mail esther@sialifestyle.nl voor meer info!

Oh ja, en die proef cliënt? Die leerde om:

Tijd te nemen voor ze een antwoord gaf.

Rust te bewaren voor haarzelf.

Niet mee te gaan in de onrust van een ander.

Haar eigen grenzen te stellen.

In een uurtje tijd. Wauw.