Veerkracht

Jan 24, 2020

Het leven bestaat uit pieken, dalen en alles daar tussenin. We maken veel mee in deze 21ste eeuw en ons wordt gevraagd daar maar mee om te leren gaan en dat te verwerken. Het verwerken van een ervaring in je leven en hoe snel of makkelijk je daarvan herstelt, noemen we veerkracht. Denk maar letterlijk aan zo’n veertje in je pen: hoe snel veer jij weer terug als ze je ‘ingedrukt’ hebben. Ha, klinkt eigenlijk best gek. Maar je snapt vast wat ik bedoel. ik vind het een ontzettend interessant onderwerp en in de zogeheten ‘positieve psychologie’ is dit een belangrijk onderwerp. In de positieve psychologie wordt ingegaan op het positief benaderen van mentale problemen en hoe we dus manieren vinden om ‘beter’ te worden. Veerkracht is iets wat je door de tijd op kunt bouwen en waar je veel winst kunt behalen.

Stel je voor: je bent op je werk met een nieuw project bezig. Je moet een nieuw product op poten zetten en dat hele proces moet jij begeleiden. Op de weg naar het eindresultaat ga je allerlei tegenslagen tegenkomen. Als je bijvoorbeeld nieuwe smaak koffie op de markt moet brengen, ga je wellicht tegenkomen dat de koffiebonen niet op tijd geleverd worden. Er kan iets misgegaan zijn met de levering. Het zou kunnen dat je 10 nieuwe klanten had geworven die dit product in bulk zouden afnemen. Er beslist er eentje in de tussentijd dat hij het product niet meer wil hebben. En er is er nog een die zijn factuur niet betaalt waardoor jij je leverancier niet kunt betalen. En ga zo maar door. Allemaal tegenslagen waar we niet op zitten te wachten, maar die we wel moeten verwerken en die we het liefst zo snel mogelijk verwerken. Waarom? Omdat het je niet mag tegenhouden in het proces. Hoe sneller je je neer kan leggen bij een tegenslag, hoe sneller je door kunt gaan.

Tuurlijk is het retek*t als je koffiebonen 2 weken later pas aankomen. Maar erbij stil blijven staan, erover piekeren en boos zijn, helpt je in geen enkel geval. Wat je nodig hebt, is een oplossing of een alternatief. Dus je focus moet weerlegt worden: stop met kniezen en doorgaan. Dat is veerkracht. Dat is niet dat het je niets kan schelen of dat je er niet bij stil staat, nee, het betekent dat jij de acceptatie vindt om met deze situatie om te gaan en de kracht kunt vinden om door te gaan. Zonder veerkracht zou je gaan peinzen: “zie je wel, het lukt niet. Ik kan dit helemaal niet. Ik kan niet eens het transport goed regelen. Het gaat me veel te veel geld kosten.” Zo maar een tipje van de 1000en gedachten die je kunt hebben. Maar ze helpen je voor geen meter. Wat wel helpt is denken in oplossingen. Rationele keuzes maken en je niet laten meeslepen door een momentopname. Kijk naar het grotere plaatje. Visualiseer je einddoel en relativeer. Relativeer dat die leveringsproblemen niet het einde van de wereld zijn. Dat er naast die ene klant die opstapt nog 9 andere klanten zijn die wél door willen gaan met jou en je dat vertrouwen gunnen.

We zijn geneigd om negatief te denken. Dat zit op een of andere manier in ons systeem. Een van de meest logische redenen daarvoor, is dat we altijd op zoek zijn naar veiligheid. En zodra je een tegenslag meemaakt, komt je ‘veiligheid’ in gevaar. In dit voorbeeld een financiële veiligheid, maar ook dat we onszelf aanpraten ‘het niet waard te zijn’, of ‘niet goed genoeg te zijn’. Terwijl, als je er simpelweg een nachtje over slaapt, de wereld er al snel heel anders uit ziet.

You can’t have a rainbow without a little rain.