Vol verwachting klopt ons hart

Dec 5, 2018

5 december. Pakjesavond. Het begin van de heerlijkste maand van het jaar, wat mij betreft. Maar met een dreumes die nog niet veel snapt van Sinterklaas is het nog wel minder magisch dan ik me had voorgesteld als gezin van 3. Toch vieren we het elk jaar. Met mijn eigen familie deed ik dit altijd met pakjes, tot ze me op mijn 15eecht te oud vonden worden.

Later kwam het terug bij mijn schoonfamilie. We geven elkaar altijd cadeautjes en doen een dobbelspel na een heerlijke maaltijd samen. Dat staat ook dit jaar weer op de planning. De cadeautjes gaan meestal nergens over, het gaat om het idee.

Het idee dat we als familie samenzijn.

Ik ben voorstander. Ik ben een familiemens. Heb de mensen waar ik van hou graag om me heen. En de maand december is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Ik heb er ook weinig stress van. Vind het vooral leuk. En die instelling brengt me wel op dit punt. Ik zie het niet als een verplichting en ik zie het ook niet als iets waarbij ik op wat voor manier dan ook moet ‘presteren’. En dat scheelt.

Want hoeveel dames hebben hier last van. Willen alles goed doen. Willen dat de cadeaus perfect zijn en dat het eten goddelijk is en dat iedereen het perfect naar zijn zin heeft. Dat kan ook, maar dat hoeft toch niet al te moeilijk?

Want zoals het nu gaat, heb ik nooit eters thuis. Gaan we altijd of uit eten of we eten bij iemand anders thuis. En als ze wel bij ons thuis komen, dan zou ik dat zien als iets leuks. En als ik het niet leuk vind om zelf te koken, dan laat ik toch lekker wat komen? Of ik zorg dat ik er zo min mogelijk voorbereiding aan heb. Ik denk soms wel eens dat we het onszelf zo moeilijk maken.

Waar is dat voor nodig?

Ben jij een minder goed mens als je de stoofperen kant en klaar hebt gekocht? Een slechtere moeder als je ‘gewoon’ een leuke film opzet in plaats van je in allerlei bochten gaat wringen om een superdeluxe high tech suprise te maken voor je kinderen?

Mens, maak het jezelf makkelijk. Tuurlijk is het leuk als je iets moois voorbereid hebt en daardoor een hele fijne en gezellige avond hebt. Maar de eenvoud wint het vaak van de compliciteit. Maak daar dus gebruik van en geniet dit jaar eens lekker van je gezin.

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Liefs,
Esther