In de weg die ik volg tot gedragstrainer heb ik al zoveel geleerd. En mooi, heb ik anderen al veel geleerd. En hoe meer ik hier mee bezig ben, hoe enthousiaster ik word. Bestook mijn familie en vrienden met ongevraagd advies ‘daar komt onze psycholoog weer, hoor!’ tot ‘Wauw, mooi inzicht.’ Allebei vind ik het prima. drukt het me met de neus op de feiten. Want ja, soms geef ik een ongevraagd advies. Uit enthousiasme. Als je hier bewust mee aan de gang gaat, zie je opeens overal mensen om je heen met ‘problemen’. Maar ik zie daardoor ook veel oplossingen. Sommige zijn klein en simpel (wauw, mooi inzicht!), sommige zijn minder leuk om te horen.

En daar heb ik ook over na zitten denken. Niet iedereen zit te wachten op mijn advies of over mijn eindeloos gepraat over zelfontwikkeling en gedragstraining. Maar is dat niet met alles zo?

Waar het hart van volloopt, stroomt de mond van over.

Het zorgt er ook voor dat mijn ‘missie’ zich aan het vormen is. Ik weet steeds beter wat ik wil en wat ik wil bereiken. En dat start bij zoveel mogelijk mensen informeren over wat ik doe en wat het inhoudt. Zodat steeds meer mensen hier vanaf weten en zichzelf (kunnen laten) helpen. Onze kennis over het brein, over onze psyche, ons gedrag wordt ons niet op school geleerd. We weten allemaal hoe ons brein er uit ziet, maar wat het precies doet, hoe het werkt? De meesten onder ons hebben geen idee.

Het is als het leren omgaan met gereedschap. We weten allemaal wat een hamer is, maar je moet wel leren hoe je hem moet gebruiken voor je er iets aan hebt.

Soms kun je zulke kleine dingen leren die een groot verschil maken. De laatste tijd heb ik bijvoorbeeld veel gelezen over lichaamstaal. Hoe kleine signalen, houdingen of bewegingen veel vertellen over wat er in een mens omgaat. Wat het betekent als ze schuin naar je toe zitten, waarom we graag iets in onze handen hebben als we staan en waarom je over je hoofd begint te wrijven als je in een stressvolle situatie zit of als er je een vraag wordt gesteld die je liever niet wilt beantwoorden.

Weet jij genoeg van je brein?