Wachten op geluk

Sep 5, 2019

Sommige mensen zitten er echt op te wachten. Tot het aan komt waaien. Tot ‘de gelegenheid’ zich aandoet. Ze denken dat als ze maar lang genoeg WACHTEN, het geluk vanzelf komt. Dat de omstandigheden zich vanzelf zo vormen en ‘hun tijd wel komt’. Ik krijg al braakneigingen als ik dat moet opschrijven. Je tijd is NU. Niet gisteren, niet morgen en niet over een jaar. NU.

Niemand gaat je het aanreiken. Tuurlijk heb je het niet voor het zeggen of je in een rijke of arme familie geboren wordt. Je hebt het niet voor het zeggen of de bliksem bij jou of bij de buurman inslaat. Maar wel HOE je daar mee om gaat en of je verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen. Wat mensen dan ook vaak vergeten, is dat ‘de weg’ naar geluk niet altijd goed voelt. Is niet allemaal rozegeur en maneschijn. En dat als je dan eenmaal ‘gelukkig bent’ je dan opeens regenbogen schijt en hele dagen met een grijns op je smoel loopt. Nee, dan zitten er nog steeds dagen in dat alles misgaat, dat je je glas omgooit, je eidooier breekt terwijl je dat niet wou, de dop van het zout er af valt en je dat zelfde mislukte ei helemaal wel de kliko in kunt gooien. Hoort er bij. Ben je dan opeens weer ongelukkig? Nee, maar je kan er best ff pissig over zijn. Of chagrijnig. Part of life.

Ik dacht dat zelf namelijk. Ik dacht ik ga nu voor mezelf kiezen, dan word ik gelukkig. Ja, klopt. Ik ben super gelukkig. Maar ik heb het wel zwaar gehad, ondanks dat geluk. Ik zag mezelf namelijk groeien, maar weet je nog, toen je in je puberteit zat, toen had je? Groeipijn!

Dat is in het grote mensenleven niet anders! Dan zitten er ook k*tdagen tussen, dan zitten er ook huilbuien tussen, dagen die het liefst zo snel mogelijk weer voorbij mogen zijn. Maar dat is het leven. Zonder die dagen geen mooie dagen. Soms moet je wel wachten, op dat ‘geluk’. Als je gaat scheiden van je partner staat er gemiddeld een jaar voor. Een jaar om weer je leven op de rails te hebben en weer ‘verder’ te kunnen. Nee, je bent niet de dag nadat je de papieren ondertekent weer volledig gelukkig. Maar je hebt wel de eerste stap gezet om dat weer te worden. Hoe mooi is dat? Als je die geluksmomentjes leert koesteren, dan besef je pas echt: geluk is VANDAAG, geluk is NU.