Mijn moeder en ik zijn twee handen op één buik. Of vier handen… Whatever. ANYWAY:

Mijn moeder is heel belangrijk voor mij. We hebben een groot deel van mijn jeugd samen gedaan en we waren vaak op elkaar aangewezen. We hebben aan een blik genoeg en kunnen met elkaar lachen en huilen. Onze relatie is puur en we genieten hier heel erg van. Ze is bij mijn bevalling aanwezig geweest en ik deel veel met haar. Ze heeft me altijd in alles gesteund en wil het beste voor mij en voor mijn dochter en ze is de beste oma die ik had kunnen wensen voor mijn dochter. Nu ben ik 24 jaar, heb ik mijn eigen leven opgebouwd en kijk ik terug op wat ze mij geleerd heeft. Welke levenslessen ik aan haar te danken heb en ik aan mijn dochter ook door wil geven.

 1. Kies altijd voor jezelf
  In een leven waarin er zoveel van je verwacht wordt, is het zo belangrijk om voor jezelf te kiezen. Mijn moeder heeft zeker in de laatste jaren voor zichzelf gekozen en is daarmee gelukkiger dan ooit tevoren. Ze doet waar zij zin in heeft en waar zij gelukkig van wordt en ik zie dat haar omgeving daar ook positief op reageert. Want het gaat goed met haar en dat wordt gezien en gevoeld. DE reden waarom ik gekozen heb om mijn website weer meer vorm te geven en om er iets moois van te maken. Want dat is wat ik graag wil en zij stimuleert mij op alle manieren om dit door te zetten. Want door voor jezelf te kiezen, geef je ook je omgeving een hele hoop terug.
 2. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar
  Het is niet voor niets dat je in het vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voor je die van je kind opzet. Niet omdat je dan een egoïstische tuthola bent die alleen aan zichzelf denkt, nee, jij hebt zelf zuurstof nodig om je kind te kunnen helpen. Want als jij zonder komt te zitten dan doe jij het niet meer, en je kind dus ook niet meer. Als je eerst voor jezelf zorgt, kun je beter voor je omgeving zorgen. Daarnaast help je elkaar verder door voor elkaar te zorgen als dat nodig is. Binnen mijn gezin doe ik dit, maar ook binnen mijn familie. We helpen elkaar verhuizen, we helpen in het huishouden als het nodig is, we steunen elkaar en zijn er als het moet. Maar we zijn er ook als het goed gaat. We genieten dan van elkaar en zijn dankbaar dat we er zijn.
 3. Met liefde en positiviteit kom je verder
  Door positief in het leven te staan, lief te zijn voor elkaar kom je veel verder dan met kritiek en boos zijn op elkaar. De momenten dat ik niet zo slim bezig was of fouten maakte, dan was ze er voor me. Ze is eigenlijk nooit boos op me geweest (behalve als mijn kamer wéér een puinhoop was) en daar ben ik haar dankbaar voor. Want daarmee had ze ons uit elkaar kunnen drijven. In plaats daarvan was ze er altijd voor me. Was ze er ook als ze het niet met me eens was en 9 van de 10 keer kwam ik later terug op mijn keuze, omdat ze stiekem toch wel gelijk had.
 4. Kom je beloftes na
  Mijn moeder werd niet vaak boos, maar wel als ik mijn beloftes niet na kwam. Ik vertelde eigenlijk altijd alles eerlijk en we proberen altijd goede afspraken te maken als dat nodig is. Ze vindt het belangrijk dat je op elkaar aan kunt en zij houdt zich daar echt altijd aan. Als ik heb afgesproken dat ze om 10:00u bij ons moet zijn omdat ze moet oppassen op Elena bijvoorbeeld, dan weet ik dat ik daar op aan kan. Als ik haar vraag om iets voor me mee te nemen of te regelen, dan zorgt ze daar voor. En als ze dan een keer wat terugvraagt, is het naar mijn idee ook haar goed recht om boos te worden als het dan niet gebeurt of wordt geregeld.
 5. Sommige dingen moeten nou eenmaal
  Een les die ik soms nog steeds moet leren. Als we samen zijn en mijn dochter heeft een schone luier nodig, staat ze direct op en verschoont haar. Als mijn was nog in de wasmachine zit en ik nog 3 dingen moet doen, hangt ze hem op. Als ze eieren is vergeten bij de winkel, gaat ze terug om ze alsnog te halen. Want dat moet nou eenmaal. Ik vind dat wel iets waar ik zelf nog van kan leren. Want ik laat mijn was nog wel eens een dagje in de machine zitten, waarna ik hem weer moet wassen. Ik ga niet nog een keer naar de winkel, ik eet wel wat anders dan eieren. Terwijl als ik wat meer effort zou doen, ik uiteindelijk minder effort nodig heb. Want die was had allang opgehangen kunnen zijn en droog in de kast kunnen liggen, en ik had ook gewoon m’n eitjes kunnen gaan halen en nu een lekker ei kunnen eten. Daarnaast denk ik, dat wanneer
  je iets vergeet bij de winkel en je jezelf verplicht nog een keer te gaan om het alsnog te halen, je het de volgende keer wel laat om je eitjes te laten staan.

Wat zijn de lessen die jij hebt geleerd van je moeder?

Liefs,

Sia